Nye videoer!
Vi har laget flere videoer som gir opplæring i de spørsmålene vi ofte får:-) Vi håper at noen av dem kan hjelpe deg<3
Klikk på denne linken for se de ulike videoene: https://youtube.com/@Firmapost
Hjernen din trenger tran
Visste du at tran er helt nødvendig hjerneføde? En normal hjerne kan ikke utvikles uten tilstrekkelig med omega-3-fettsyrer. Fra fosterstadiet og livet ut vil naturlige fettsyrer være det viktigste du tilfører kroppen din.
”Den mentale kapasiteten til kommende generasjoner blir skapt i livmora, og moras kropp bør ha nok fettsyrer før unnfangelsen. En normal hjerne kan ikke utvikles uten tilstrekkelig mengde Omega-3- fettsyrer, og det er kanskje ingen seinere mulighet til å reparere en skade som skyldes mangel på Omega-3 når nervesystemet først er formet.”
Det sier Wiliam E. Connor ved Oregon Health Sciences Center. Han er en av de store kapasitetene på hjerneforskning.
Hjernen er vårt viktigste organ og består av 60 % fett. Flerumettede fettsyrer (PUFA) er av sentral betydning for hjerne og nervesystem. Omega-3 fettsyren DHA alene utgjør 40 % av fettsyrene som forekommer i hjernen. Normal hjernefunksjon er svært avgjørende for et godt livsløp.
Alle vet at mors matvaner påvirker barnet i magen
Svangerskap og ammeperiode er menneskets grunnleggende periode for utvikling av en normal hjerne. Morsmelk inneholder 30 ganger mer av den viktige fettsyren DHA enn kumelk.
SISTE TRIMESTER:
I de siste tre månedene i svangerskapet er det svært viktig for barnet at mor øker inntaket av Omega- 3 betydelig. Det er i denne fasen hjernen utvikles. Mors kosthold bør derfor inneholde rikelig med fisk og fiskeoljer. DHA-innholdet kan variere fra 0.1% til 1,4% i morsmelk. Dette utgjør en forskjell på 1400%.
VED PREMATUR FØDSEL:
Premature barn går glipp av den siste viktige tilførselen av EPA/DHA og er født med lavere innhold av EPA/DHA i hjernen og i leveren. Dette kan føre til problemer med visuell koordinasjon, til unormal funksjon i retina i øyet og til nevrologiske problemer, bl.a. lærevansker og sosiale eller atferdsmessige vansker. Fysisk vekst hos den nyfødte blir også påvirket, og studier viser at de som fikk tilskudd av Omega-3 hadde økt vekst til forskjell fra dem som ikke hadde fått et slikt tilskudd.
FORTSATT VIKTIG UTVIKLING ETTER FØDSEL:
Når barnet er født, trenger mor fortsatt tilførsel av Omega-3, ikke bare for eget bruk, men også for å opprettholde barnets tilgang til disse essensielle fettsyrene dersom mor ammer barnet. Så tidlig i livet er hjernen, øynene og nervesystemet forstsatt under utvikling. Kvinner som spiser fet fisk, har større lager av Omega-3 i systemet og gir derfor mer til barnet.
Jo lengre ammeperiode, jo smartere barn
Flere studier bekrefter at barn som har fått adekvat mengde Omega-3 i de første 4 månedene, er mer intelligente ved 10 måneders alder. En annen engelsk langtidsstudie viser at ”morsmelk-barn” i en alder av 8 år hadde bedre evne til billedtolkning og som 15-åringer var de bedre i matematikk, hadde bedre kommunikasjonsevner og språkforståelse sammenlignet med ”flaskebarn”.
Mental kapasitet og forstyrrelser
Bestemte Omega-3 og Omega -6 fettsyrer er delaktige i syntese, frisetting og opptak av neurotransmittere. Langkjedete fettsyrer øker modning i prefrontal cortex – the smart center – i hjernecellene der tankefunksjonene utvikles.
De tallrike virkningene av Omega-3 fettsyrer på neuromekanismer forklarer at mangel på disse fettsyrene fører til skade på forskjellige hjernefunksjoner. Studier viser sammenhengen mellom opptak av Omega-3 fettsyrer og neurale funksjoner ved f.eks. psykiske sykdommer. Mangel på Omega-3 fettsyrer hos barn kan assosieres med dysleksi, ADHD og autisme.
Fordeler i svangerskapet
For å gi barnet den optimale mengde fett til utvikling av hjernen, er det best å ha et kosthold rikt på fiskeolje lenge før en planlegger å bli gravid. Mange har vanligvis et fettfattig kosthold, så det kan ta måneder og år før nivået er optimalt. Ufrivillig barnløshet kan faktisk skyldes mangel på Omega-3. Tilskudd kan også hjelpe mot fødselsdepresjon og strekkmerker. Nuppete, tørr hud på baksiden av overarmene er et tegn på for lite fettsyrer.
Store undersøkelser viser at kvinner som spiste fisk og fiskeolje, hadde en reduksjon i sjansene for prematur fødsel, hadde høyere fødselsvekt på barna og hadde også en mulig nedgang i forekomster av pre-eclampsia (plutselig forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen).
Nyere forskning indikerer at Omega-3 også kan forhindre utvikling av svangerskapsdiabetes, siden fettsyreprofilen kan endre seg under et svangerskap.
Anbefalinger om inntak
EFSA (EU’s organ for matsikkerhet) har slått fast (6.mai 2011) at Omega-3 er helt nødvendig hjerneføde for foster og spedbarn. Daglig inntak av 300mg DHA er en enkel forsikring for mor og barn. Laks, kveite, tunfisk, sardiner, makrell i tomat og en daglig dose tran er ikke bare å anbefale, men helt nødvendig.
Naturlig tran inneholder ca. 27 % Omega-3, av disse er 12% DHA. 300mg DHA tilsvarer 10 ml = 1-2 ss tran.
Kari Øye, daglig leder i Havfruene AS.
Kilder:
– Clandinin MT. 1999. Brain development and assessing the supply of polyunsaturated fatty acid. Lipids 34 (2):131-137.
– Crawford MA, Doyle W, Drury P, Lennon A, Costeloe K, & Leighfield M. 1989. N-6 AND N-3 FATTY ACIDS DURING EARLY HUMAN DEVELOPMENT.
Journal of Internal Medicine Supplement (731):159-170.
– Hibbeln JR. 2002. Seafood consumption, the DHA content of mothers’ milk and prevalence rates of postpartum depression: A cross-national, ecological analysis. Journal of Affective Disorders 69 (1-3):15-29.
– Leaf AA, Leighfield MJ, Costeloe KL, & Crawford MA. 1992. Long chain polyunsaturated fatty acids and fetal growth. Early Hum Dev 30 (3):183-191.
– Olsen SF Consumption of marine n-3 fatty acids during pregnancy as a possible determinant of birth weight. A review of current epidemiological evidence. 1993 Epidemiologic Reviews 15; 399-413
– Hornstra G. Essential Fatty acids in mothers and their neonates. American Journal of Clinical Nutrition. 2000 71(s) 1262-1269
– Wijendran V, Bendel RB, Couch SC, Philipson EH, Cheruku S, Lammi-Keefe CJ. Fetal Erythrocyte phospholipid polyunsaturated fatty acids are altered in pregnancy complicated with gestational diabetes mellitus. Lipids 2000;35(8): 927-931
– Innis Sm Adamkin DH, Hall RT et al. Docosahexanoeic acid and arachidonic acid enhance growth with no adverse effects in preterm infants fed formula. Journal of Pediatrics 2002 10; 547-554
– Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, Uauy R. Dietary essential fatty acid supply and visual acuity development. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 1992 33 3242-3253
– Richardson, A .J.,Ross,M.A.2000 Fatty acid metabolism in neurodevelopment disorder: a new perspective on associations between attention–‐deficit hyperactivity disorder, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids, 63 (1–‐2) 1–‐9. Freeman et al 2006, Omega–‐ 3–‐fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. J.Clin. Psychiatry, 67 (12): 1954–‐1967).
Tran/Omega-3 i media
Harske fiskeoljer.
VG har publisert en artikkel om tradisjonelle fiskeoljer.
Flere studier forbinder harsknede fettsyrer med hjerte- og karsykdom. Harskning skaper betennelsesprodukter i kroppen, som så skader blodåreveggene og fremmer åreforkalking. Også kreft, diabetes og betennelsessykdommer som leddgikt trekkes fram som mulige konsekvenser.
se: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=592910 for å lese hele artikkelen.
Gir du spedbarnet ditt riktig fett?
Ane og Sigurd er trygg på at mamma gir dem de beste fettsyrene for deres hjerneutvikling.
ALLE VET AT MORS MATVANER PÅVIRKER BARNET I MAGEN. Hva er ekstra lurt å gi det?
Hjerneutvikling i siste trimester
I de siste tre månedene i svangerskapet er det svært viktig for barnet at mor øker inntaket av Omega- 3 betydelig. Det er i denne fasen hjernen utvikles, og barnet trenger såkalte essensielle fettsyrer, så som EPA og DHA for normal hjerneutvikling.
Fosteret får EPA og DHA via morkaka, og derfor må mor ha nok EPA/DHA i sin kropp for å kunne gi nok til barnets utvikling. Fosteret i magen trenger Omega-3 til flere funksjoner; det er viktig for cellemembranens funksjon, for fysiologiske funksjoner, for hjernen og for retina i øyet.
Fosteret krever vedvarende og jevn tilførsel av Omega-3 og er helt avhenging av at beholdningen hos mor er stor nok. Og fersk mat og ferske oljer er alltid best.
Du er trygg med Havfruenes Tran.
Hilsen Kjerstin havfrue, psykolog og 5-barnsmor.
Fant tonen med stortingsrepresentanten
Da stortingsrepresentant André Skjelstad (V) besøkte Havfruene, kom han godt overens med daglig leder Kari Øye. Begge er skjønt enige om at det må satses mer på folkehelse.
Storingtingsrepresentant André Skjelstad mates med Havfruenes tran av Kari Øye.
Skjelstad oppsøkte Havfruene sammen med førstelistekandidat for Inderøy Venstre, Øvyind Treider Olsen og ungdomskandidat Lars Brandsås. Sistnevnte er for øvrig barnebarn av Kari Øye. Til stede var også Inderøyningen.
Storingtingsrepresentant André Skjelstad mates med Havfruenes tran av Kari Øye.
Hjemme hos Kari fikk Venstre-politikerne servert Havfruenes tran på skje og i hjemmelaget smoothie. Begge sorter falt i god smak, selv om skepsisen var stor.
– Dette var faktisk godt, mumlet både stortingsrepresentanten, journalisten og førstekandidaten da de spiste smoothien i glass med skje. Alle glassene ble tømt på kort tid.
Kari Øye fortalte om utfordringer og gleder ved å være en kvinnebedrift tuftet i hovedsak på idealisme.
Vil tilby et sporbart kvalitetsprodukt
Kari Øye fortalte om hvordan Havfruene ble startet opp i 2008 og hvorfor.
– Det startet med at jeg ble gjort oppmerksom på hvor dårlig og harsk omega-3-produktet jeg brukte i en lengre periode da jeg var syk. Og vi var fire damer som gikk sammen for å få produsert en ferskpresset FF-olje av villtorsk, fordi vi ville tilby folket et kvalitetsprodukt tuftet på norsk, ren mat og bærekraft, forklarte Øye.
– Vi er opptatt av forebyggende arbeid og oppfordrer blant annet alle politiske parti om å innføre skolefrokost. Hvorfor kan ikke Nord-Trøndelag bli en spydsoiss på ren, økologisk og kortreist mat? la Øye til med et velmenende blikk på stortingsrepresentant Skjelstad.
– Tid for å tenke folkehelse
– Jeg er absolutt enig med dere i at det er tid for å tenke folkehelse i landet. Vi ser hvordan befolkningen og kostholdet vårt amerikaniseres med stadig mer sukker og fett. Samtidig bruker vi stadig mer og mer penger på helse fordi kostholdet vårt ikke henger sammen med det kroppen trenger, sa Skjelstad og la til:
– Kanskje kan Oppvekstprogrammet i Nord-Trøndelag være en arena som sunt kosthold, med blant annet Havfruenes tran, kan bli en del av? Dette er i hvert fall noe jeg vil undersøke nærmere.
Smoothie med Havfruenes tran
Visste du at enkelte matprodukter er sunnere en andre? Og visste du at disse kan blandes til gode smoothier?
Svanhild Havfrue er ernæringsterapeut og lager ofte smoothier av gode råvarer. Hun har delt sin oppskrift med Havfruene og tillatt oss å kalle den for Havfruenes smoothie.
Har du lyst til å prøve den? Her er oppskriften:
Havfruenes smoothie
Hell alt i en bolle og bruk hurtigmikser eller stavmikser til alt er godt blandet:
3 dl gulrot/grønnsaksjuice
2 – 4 ss sesamfrø
2 – 4 ss linfrø
1 håndfull persille
3 – 5 dadler
1 – 2 goijibær
1 dl brokkoli
2 dl slangeagurk
3 ss Havfruenes tran
1 sitron, pluss litt skall
1 cm ingefær
1 knivsodd nellikspiker
Kvelden før:
Mal sesamfrø og linfrø på kaffekvern og legg i vann. La dette stå i romtemperatur til neste morgen. (Kan så settes i kjøleskap. Holdbar i 3 – 5 dager).
Legg solsikkekjernene i bløt hele.
Legg i bløt tørka bær og frukt i kokende vann og lå stå over natten.
Mor trenger omega-3
Alle vet at mors matvaner påvirker barnet i magen. Hva er det da ekstra lurt å tilføre i kosten og hvorfor? Psykolog og fembarnsmor, Kjerstin Hansen-Øye, gir deg svaret.
I de siste tre månedene i svangerskapet er det svært viktig for barnet at mor øker inntaket av omega-3 betydelig. Det er i denne fasen hjernen utvikles og barnet trenger såkalte essensielle fettsyrer, som EPA (Elcosa Pentaenoic Acid) og DHA (DocosaHexaenic Acid).
Fosteret får EPA og DHA via morkaka og derfor må mor ha nok EPA/DHA i sin kropp, eller fylle på ved mangel dersom hun skal kunne gi nok til barnet og dets utvikling.
Fordeler i selve svangerskapet
Forskning fra områder der kvinner hadde stort inntak av fisk (og da høyt inntak av de langkjedede omega-3-fettsyrene EPA og DHA), viste at dette hadde positiv effekt på kvinnenes svangerskap. De hadde i gjennomsnitt 1-3 dager lenger svangerskap, barna deres hadde noe høyere fødselsvekt og forekomsten av pre-eclampsia (plutselig forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen) hadde en mulig nedgang.* I tillegg ble det ansett at risiko for prematur fødsel var mindre.**
Nyere forskning mener at omega-3 kan ha en effekt på kvinner som utvikler svangerskapsdiabetes under svangerskapet, ettersom fettsyreprofilen deres kan endre seg under graviditet.*** Det er viktig for disse kvinnene å følge nøye med på helsen sin, inklusive sin egen fettsyreprofil, under hele svangerskapet.
Fortsatt viktig utvikling etter fødsel
Når barnet er født, trenger mor fortsatt tilførsel av omega-3; ikke bare for å etterfylle egne lager for egen bruk, men også for å opprettholde barnets tilgang til disse essensielle fettsyrerne dersom mor ammer. Så tidlig i livet er hjernen, øynene og nervesystemet fortsatt under utvikling. Kvinner som spiser fet fisk, har større lager av omega-3 i systemet og gir derfor mer til sitt barn..
Referanser:
*Olsen SF Consumption of marine n-3 fatty acids during pregnancy as a possible determinant of birth weight. A review of current epidemiological evidence. 1993 Eidemiologic Rewviews 15; 399-413.
**Hornstra G. Essential Fatty acids in mothers and their neonates. American Journal of Clinical Nutrition. 2000 71(s) 1262-1269.
***Wijendran V, Bendel RB, Couch SC, Philipson EH, Cheruku S, Lammi-Keefe CJ. Fetal Erythrocyte phospholipid polyunsaturated fatty acids are altered in pregnancy complicated with gestational diabetes mellitus. Lipids 2000;35(8): 927-931.
****Innis Sm Adamkin DH, Hall RT et al. Docosahexanocic acid and arachidonic acid anhance growth with no adverse effects in preterm infants fed formula. Journal of Pediatrics 2002 10; 547-554.
*****Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, Uauy R. Dietary essential fatty acid supply and visual acuity development. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 1992 33 3242-3253.
Omega-3 til kjæledyr? Ja, takk!
Did you know that Omega-3 fatty acids are important for the health of dogs and cats?
Like us humans, cats and dogs are dependent on a diet that contains the right balance of nutrients.
Veterinarian and doctor in nutrition, Laura Gil Martens at AM Nutrition in Stavanger, believes dogs and cats should receive a dose of DHA and EPA (omega-3 fatty acids) daily.
– Anti-inflammatory
– Omega-3 is important for the nervous system’s structural functions and also has an anti-inflammatory function. The fatty acids have a good effect on the quality of skin and coat and have a positive effect on the immune system. Good medical effects of omega-3 have also been demonstrated in cardiovascular diseases, says Gil Martens of Mediaplanet Our Animals.
She recommends less of omega-6 (vegetable fatty acids) and more of omega-3 (marine fatty acids) to provide a more accurate balance of omega-fatty acids.
Should get omega-3 all my life
– It is important that the omega-3 is used preventively and not just for repair. Start when your dog is a newborn puppy and continue all his life. It is especially important for pregnant and lactating bitches to get enough omega-3 fatty acids, says Gil Martnes to Mediaplanet Our Animals.
Lack of omega fatty acids often results in dry and bristled fur, itching, skin thickening and sores.
Recommend cod liver oil and fish oil
Animal clinics also recommend that dogs and cats acquire omega-3. Especially because of strengthened immune system. Jessheim Dyreklinikk recommends cod liver oil, fish oil or fatty fish as the best sources for omega-3 for hunting dogs .
BUY SEA FRUIT TRAN? Order here.
Today, several feed products containing omega-3 fatty acids are sold. Check what your feed brand contains omega-3 and where the fatty acids originate from! Animals with certain diseases and skin / fur problems can have positive effects of extra supplementation of omega-3 outside of diet. This must then be done in consultation with the veterinarian.
Mettende smoothie med Havfruenes tran
Vår ernæringsterapeut, Svanhild Havfrue, gir deg her en nydelig smoothie-oppskrift med Havfruenes tran. Den er spesielt næringsrik og velegnet til påfyll etter en treningsøkt.
– Når man trener, er det viktig å fylle på med vann, proteiner, karbohydrater, fett, enzymer, vitaminer og mineraler. I denne oppskriften finnes alt av dette, men noe mer proteiner, forklarer Svanhild.
Svanhild har kalt denne oppskriften: «Etter trening»
3 ss solsikkekjerner (males i kvern)
2 ss linfrø (males i kvern)
1/5 økologisk avokado
1/4 økologisk agurk
2 dl eplejuice (helst ikke fra konsentrat)
2 dl rismelk
0,5 økologisk banan
1 økologisk appelsin (Press juice og rasp skall)
1/4 økologisk ananas
1/5 økologisk sitron (Press juice og rasp skall)
2 ss Havfruenes tran
En bunt bladpersille (eller kruspersille)
Kjør alt sammen i blenderen, fyll opp og nyt! Smoothien kan godt stå i kjøleskap i et par dager. Fyll på med ekstra juice eller rismelk dersom den er for tykk.
Velbekomme!