Mor trenger omega-3
Alle vet at mors matvaner påvirker barnet i magen. Hva er det da ekstra lurt å tilføre i kosten og hvorfor? Psykolog og fembarnsmor, Kjerstin Hansen-Øye, gir deg svaret.
I de siste tre månedene i svangerskapet er det svært viktig for barnet at mor øker inntaket av omega-3 betydelig. Det er i denne fasen hjernen utvikles og barnet trenger såkalte essensielle fettsyrer, som EPA (Elcosa Pentaenoic Acid) og DHA (DocosaHexaenic Acid).
Fosteret får EPA og DHA via morkaka og derfor må mor ha nok EPA/DHA i sin kropp, eller fylle på ved mangel dersom hun skal kunne gi nok til barnet og dets utvikling.
Fordeler i selve svangerskapet
Forskning fra områder der kvinner hadde stort inntak av fisk (og da høyt inntak av de langkjedede omega-3-fettsyrene EPA og DHA), viste at dette hadde positiv effekt på kvinnenes svangerskap. De hadde i gjennomsnitt 1-3 dager lenger svangerskap, barna deres hadde noe høyere fødselsvekt og forekomsten av pre-eclampsia (plutselig forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen) hadde en mulig nedgang.* I tillegg ble det ansett at risiko for prematur fødsel var mindre.**
Nyere forskning mener at omega-3 kan ha en effekt på kvinner som utvikler svangerskapsdiabetes under svangerskapet, ettersom fettsyreprofilen deres kan endre seg under graviditet.*** Det er viktig for disse kvinnene å følge nøye med på helsen sin, inklusive sin egen fettsyreprofil, under hele svangerskapet.
Fortsatt viktig utvikling etter fødsel
Når barnet er født, trenger mor fortsatt tilførsel av omega-3; ikke bare for å etterfylle egne lager for egen bruk, men også for å opprettholde barnets tilgang til disse essensielle fettsyrerne dersom mor ammer. Så tidlig i livet er hjernen, øynene og nervesystemet fortsatt under utvikling. Kvinner som spiser fet fisk, har større lager av omega-3 i systemet og gir derfor mer til sitt barn..
Referanser:
*Olsen SF Consumption of marine n-3 fatty acids during pregnancy as a possible determinant of birth weight. A review of current epidemiological evidence. 1993 Eidemiologic Rewviews 15; 399-413.
**Hornstra G. Essential Fatty acids in mothers and their neonates. American Journal of Clinical Nutrition. 2000 71(s) 1262-1269.
***Wijendran V, Bendel RB, Couch SC, Philipson EH, Cheruku S, Lammi-Keefe CJ. Fetal Erythrocyte phospholipid polyunsaturated fatty acids are altered in pregnancy complicated with gestational diabetes mellitus. Lipids 2000;35(8): 927-931.
****Innis Sm Adamkin DH, Hall RT et al. Docosahexanocic acid and arachidonic acid anhance growth with no adverse effects in preterm infants fed formula. Journal of Pediatrics 2002 10; 547-554.
*****Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, Uauy R. Dietary essential fatty acid supply and visual acuity development. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 1992 33 3242-3253.