Hjernen din trenger tran
Visste du at tran er helt nødvendig hjerneføde? En normal hjerne kan ikke utvikles uten tilstrekkelig med omega-3-fettsyrer. Fra fosterstadiet og livet ut vil naturlige fettsyrer være det viktigste du tilfører kroppen din.
”Den mentale kapasiteten til kommende generasjoner blir skapt i livmora, og moras kropp bør ha nok fettsyrer før unnfangelsen. En normal hjerne kan ikke utvikles uten tilstrekkelig mengde Omega-3- fettsyrer, og det er kanskje ingen seinere mulighet til å reparere en skade som skyldes mangel på Omega-3 når nervesystemet først er formet.”
Det sier Wiliam E. Connor ved Oregon Health Sciences Center. Han er en av de store kapasitetene på hjerneforskning.
Hjernen er vårt viktigste organ og består av 60 % fett. Flerumettede fettsyrer (PUFA) er av sentral betydning for hjerne og nervesystem. Omega-3 fettsyren DHA alene utgjør 40 % av fettsyrene som forekommer i hjernen. Normal hjernefunksjon er svært avgjørende for et godt livsløp.
Alle vet at mors matvaner påvirker barnet i magen
Svangerskap og ammeperiode er menneskets grunnleggende periode for utvikling av en normal hjerne. Morsmelk inneholder 30 ganger mer av den viktige fettsyren DHA enn kumelk.
SISTE TRIMESTER:
I de siste tre månedene i svangerskapet er det svært viktig for barnet at mor øker inntaket av Omega- 3 betydelig. Det er i denne fasen hjernen utvikles. Mors kosthold bør derfor inneholde rikelig med fisk og fiskeoljer. DHA-innholdet kan variere fra 0.1% til 1,4% i morsmelk. Dette utgjør en forskjell på 1400%.
VED PREMATUR FØDSEL:
Premature barn går glipp av den siste viktige tilførselen av EPA/DHA og er født med lavere innhold av EPA/DHA i hjernen og i leveren. Dette kan føre til problemer med visuell koordinasjon, til unormal funksjon i retina i øyet og til nevrologiske problemer, bl.a. lærevansker og sosiale eller atferdsmessige vansker. Fysisk vekst hos den nyfødte blir også påvirket, og studier viser at de som fikk tilskudd av Omega-3 hadde økt vekst til forskjell fra dem som ikke hadde fått et slikt tilskudd.
FORTSATT VIKTIG UTVIKLING ETTER FØDSEL:
Når barnet er født, trenger mor fortsatt tilførsel av Omega-3, ikke bare for eget bruk, men også for å opprettholde barnets tilgang til disse essensielle fettsyrene dersom mor ammer barnet. Så tidlig i livet er hjernen, øynene og nervesystemet forstsatt under utvikling. Kvinner som spiser fet fisk, har større lager av Omega-3 i systemet og gir derfor mer til barnet.
Jo lengre ammeperiode, jo smartere barn
Flere studier bekrefter at barn som har fått adekvat mengde Omega-3 i de første 4 månedene, er mer intelligente ved 10 måneders alder. En annen engelsk langtidsstudie viser at ”morsmelk-barn” i en alder av 8 år hadde bedre evne til billedtolkning og som 15-åringer var de bedre i matematikk, hadde bedre kommunikasjonsevner og språkforståelse sammenlignet med ”flaskebarn”.
Mental kapasitet og forstyrrelser
Bestemte Omega-3 og Omega -6 fettsyrer er delaktige i syntese, frisetting og opptak av neurotransmittere. Langkjedete fettsyrer øker modning i prefrontal cortex – the smart center – i hjernecellene der tankefunksjonene utvikles.
De tallrike virkningene av Omega-3 fettsyrer på neuromekanismer forklarer at mangel på disse fettsyrene fører til skade på forskjellige hjernefunksjoner. Studier viser sammenhengen mellom opptak av Omega-3 fettsyrer og neurale funksjoner ved f.eks. psykiske sykdommer. Mangel på Omega-3 fettsyrer hos barn kan assosieres med dysleksi, ADHD og autisme.
Fordeler i svangerskapet
For å gi barnet den optimale mengde fett til utvikling av hjernen, er det best å ha et kosthold rikt på fiskeolje lenge før en planlegger å bli gravid. Mange har vanligvis et fettfattig kosthold, så det kan ta måneder og år før nivået er optimalt. Ufrivillig barnløshet kan faktisk skyldes mangel på Omega-3. Tilskudd kan også hjelpe mot fødselsdepresjon og strekkmerker. Nuppete, tørr hud på baksiden av overarmene er et tegn på for lite fettsyrer.
Store undersøkelser viser at kvinner som spiste fisk og fiskeolje, hadde en reduksjon i sjansene for prematur fødsel, hadde høyere fødselsvekt på barna og hadde også en mulig nedgang i forekomster av pre-eclampsia (plutselig forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen).
Nyere forskning indikerer at Omega-3 også kan forhindre utvikling av svangerskapsdiabetes, siden fettsyreprofilen kan endre seg under et svangerskap.
Anbefalinger om inntak
EFSA (EU’s organ for matsikkerhet) har slått fast (6.mai 2011) at Omega-3 er helt nødvendig hjerneføde for foster og spedbarn. Daglig inntak av 300mg DHA er en enkel forsikring for mor og barn. Laks, kveite, tunfisk, sardiner, makrell i tomat og en daglig dose tran er ikke bare å anbefale, men helt nødvendig.
Naturlig tran inneholder ca. 27 % Omega-3, av disse er 12% DHA. 300mg DHA tilsvarer 10 ml = 1-2 ss tran.
Kari Øye, daglig leder i Havfruene AS.
Kilder:
– Clandinin MT. 1999. Brain development and assessing the supply of polyunsaturated fatty acid. Lipids 34 (2):131-137.
– Crawford MA, Doyle W, Drury P, Lennon A, Costeloe K, & Leighfield M. 1989. N-6 AND N-3 FATTY ACIDS DURING EARLY HUMAN DEVELOPMENT.
Journal of Internal Medicine Supplement (731):159-170.
– Hibbeln JR. 2002. Seafood consumption, the DHA content of mothers’ milk and prevalence rates of postpartum depression: A cross-national, ecological analysis. Journal of Affective Disorders 69 (1-3):15-29.
– Leaf AA, Leighfield MJ, Costeloe KL, & Crawford MA. 1992. Long chain polyunsaturated fatty acids and fetal growth. Early Hum Dev 30 (3):183-191.
– Olsen SF Consumption of marine n-3 fatty acids during pregnancy as a possible determinant of birth weight. A review of current epidemiological evidence. 1993 Epidemiologic Reviews 15; 399-413
– Hornstra G. Essential Fatty acids in mothers and their neonates. American Journal of Clinical Nutrition. 2000 71(s) 1262-1269
– Wijendran V, Bendel RB, Couch SC, Philipson EH, Cheruku S, Lammi-Keefe CJ. Fetal Erythrocyte phospholipid polyunsaturated fatty acids are altered in pregnancy complicated with gestational diabetes mellitus. Lipids 2000;35(8): 927-931
– Innis Sm Adamkin DH, Hall RT et al. Docosahexanoeic acid and arachidonic acid enhance growth with no adverse effects in preterm infants fed formula. Journal of Pediatrics 2002 10; 547-554
– Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, Uauy R. Dietary essential fatty acid supply and visual acuity development. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 1992 33 3242-3253
– Richardson, A .J.,Ross,M.A.2000 Fatty acid metabolism in neurodevelopment disorder: a new perspective on associations between attention–‐deficit hyperactivity disorder, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids, 63 (1–‐2) 1–‐9. Freeman et al 2006, Omega–‐ 3–‐fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. J.Clin. Psychiatry, 67 (12): 1954–‐1967).