Historien Bak Havfruenes Tran
Det hele startet da Kari ble satt på sykefravær etter mange år med intens aktivitet og engasjement. Hun jobbet fulltid på en folkehøgskole, dirigerte to kor, sang i et tredje, deltok i revyer, tok vare på en eldre mor, og mye mer. Etter hvert begynte hun å lide av kroniske hodepiner, muskel- og leddsmerter, gradvis deformasjon av fingerledd, og konstant utmattelse. Legen foreskrev antidepressiva, men i en måned følte hun seg kvalm og enda mer sliten. Å sitte i en stol hver dag med hodepine og føle seg dårlig var ikke et alternativ, så dette ble starten på et nytt kapittel i hennes liv. Maskering av symptomer med medisiner var ikke en langsiktig løsning. Et regime med høye doser av vitaminer, mineraler, Omega-3-kapsler og en daglig halvtime med gåing var nødvendig for å bygge opp helsen hennes. Gradvis kom helsen, humøret og energien tilbake.
I løpet av denne tiden lærte hun også mye om betydningen av riktig ernæring. Svanhild studerte til å bli ernæringsterapeut i Danmark og organiserte en serie kurs gjennom en hel vinter i Inderøy sammen med sine lærere. Kari, som er kunstlærer, hadde lenge vært klar over betydningen av god ernæring. Begge Kari-ene deltok på kurset og ble overbevist om at “mat er medisinen din.”
Da fiskerikandidat Frank ble en del av familien, falt alt på plass. Han var ekspert på å produsere fiskeolje fra leveren til fersk villtorsk og var kvalitetssjef for smaksteamet for denne ferske matoljen (FF-olje). Frank var klar på at fiskeoljer, som fisken, har begrenset holdbarhet, og at harsk og oksidert olje kan være skadelig for helsen. Svanhild skrev sin masteroppgave om oksidasjon av fiskeoljer med Frank som veileder. Psykologen Kjerstin hadde da fått fem barn på seks år, og både hun og Frank visste at deres tvillinger, som var født for tidlig, trengte Omega-3 for normal hjerneutvikling. Det ble avgjørende for oss å starte vårt eget selskap og produsere vår egen høykvalitets torskeleverolje som et svar på den dårlige kvaliteten på Omega-3 kosttilskudd som var tilgjengelig på markedet.
Vi hadde testet 20 forskjellige produkter tilgjengelig i Norge ved å skjære opp kapslene, og hvert eneste var harskt.
Våre felles verdier var å hjelpe folk med å forebygge helseproblemer fremfor bare å behandle dem, og å sette kvalitet først i alt vi gjør.
I 2008 solgte vi vår første flaske Havfruenes Tran (Mermaid’s Cod Liver Oil), og siden den gang har salget vårt økt med 15-20% hvert år. Vi har jobbet utelukkende av idealisme, uten å bruke penger på dyre biler eller lønninger, men heller jobbet på frivillig basis, og fram til 2018 reinvesterte vi all fortjeneste tilbake i selskapet. Vi har brukt minimalt på annonsering, og nesten all vekst har skjedd gjennom muntlig anbefaling.
Tiden har vært på vår side; folk i dag er mer opptatt av høykvalitets, sporbar og miljøvennlig mat.
Nå, i 2023, er vi fem “havfruer” og en “havhest” med mye livserfaring: CEO Kari Øye (81), Kari Mæle Løge (79), Svanhild Snipstad (71), Kjerstin Øye (51), Ane Hansen-Øye (23) og Frank Hansen (69).