Preloader image
0%

Havfruene

Havfruene er en kvinnebedrift lokalisert i Inderøy i Nord-Trøndelag. Vi har lenge vært opptatt av hvordan en kan forebygge sykdom og beholde god helse. Vårt fokus har vært riktig ernæring. Etter hvert som vi fikk kunnskaper om verdien av essensielle fettsyrer, ble det viktig for oss å finne en kvalitetsolje. Vi fant den i Norge. Vårt produkt i dag er Havfruenes Tran, ferskpresset fiskeolje laget av ekte, vill Lofottorsk.

Vår visjon:
Friske  mennesker i en bærekraftig og sunn verden.

Vårt mål:
Å utvikle, produsere og omsette helsekostprodukter av høyeste kvalitet fra marine råvarer.

Vårt verdigrunnlag:
Ærlig mat fra en ærlig bedrift.
Vi står for rene, naturlige, sporbare, kortreiste og miljøvennlige kvalitetsprodukter, og vi ønsker å være en identifiserbar bedrift med nærhet til kunden. 

Havfruenes historie:

Det startet med at Kari Øye ble sykmeldt etter mange år med stor aktivitetspakke: Full jobb på folkehøgskole, dirigering i to kor og sanger i et annet, revyoppsetting, omsorg for gammel mor og mye mer. Kronisk hodepine, vondt i muskler og ledd, gradvis deformering av fingerledd, alltid trøtt. Hun fikk lykkepille av legen og var kvalm og enda trøttere i en måned. Det var heller ikke greit å sitte i en stol hver dag med hodepine og synes synd på seg selv.

Dette utløste starten på resten av livet.  Å dempe symptomer med medisiner var ingen løsning på sikt. Et regime med store doser vitaminer, mineraler, Omega-3-kapsler og en halv times tur hver dag var helt nødvendig for å bygge seg opp igjen. Helse, humør og energi kom gradvis tilbake.

Under denne prosessen ble det tid til å sette seg inn i hva riktig ernæring har å si. Svanhild tok på denne tiden utdanning som ernæringsterapeut i Danmark, og hun arrangerte kurs gjennom en hel vinter på Inderøy med sine egne lærere som pedagoger. Begge Kariene deltok, og vi ble svært oppmerksomme på at «Mat er din medisin».

Da vi kom i kontakt med fiskerikandidat Frank, som var ekspert på produksjon av fiskeolje fra lever av fersk villtorsk, falt brikkene på plass. Frank var også leder for et smaksteam på ferske matvareoljer (FF-oljer), og han var tydelig på at fiskeoljer i likhet med fisk er en ferskvare, og at harsk, oksidert olje er skadelig for kroppen. Svanhild skrev sin hovedoppgave om oksidering av fiskeoljer med Frank som konsulent. Psykolog Kjerstin hadde da fått 5 barn på 6 år, og hun visste at tvillingene, som var født for tidlig, trengte Omega-3 for normal utvikling av hjernen. Det ble helt nødvendig for oss å starte vårt eget firma og produsere vår egen kvalitetstran i protest mot alle dårlige Omega-3-tilskudd på markedet.

Vi hadde da skåret over kapsler på 20 forskjellige produkter til salgs i Norge, og samtlige var harske.

Verdigrunnlaget var felles i at vi ville bidra til at folk kunne forebygge helseplager i stedet for å reparere, og at kvalitet skulle stå i fokus for all vår virksomhet; Kariene med bakgrunn i norsk, kulturfag og kunstfag i folkehøgskolen, Svanhild som ernæringsterapeut og Kjerstin som psykolog. Kari Øye ble daglig leder og begynte i gruppen Soria i kvinnenettverksbanken på Inderøy. Der fikk vi et lån på 80.000kr, og vi var i gang.

I 2008 solgte vi vår første flaske med Havfruenes Tran, og siden har vi økt omsetningen med 15 – 20% hvert år. Vi har jobbet ut fra ren idealisme og fram til nå ført alt overskudd tilbake til bedriften. Vi har brukt minimalt på markedsføring; salgsøkning har skjedd nesten bare via anbefalinger – «The word of mouth».

Tiden har jobbet for oss; folk er nå mer opptatt av kvalitetsmat som er kortreist, sporbar og miljøvennlig.

Havfruenes kunder:

Scandic Nidelven, som er kåret til Norges beste frokostbord, velger Havfruenes Tran til sine gjester. Økomatbutikker og spesialbutikker for gourmetmat både på Inderøy (Den Gyldne Omvei), i Trøndelag og i Oslo-området har i dag Havfruenes Tran. I tillegg er helsepersonell, ernæringsterapeuter og kvalitetsbevisste privatpersoner som handler på nettet, våre kunder.

Med vennlig hilsen Havfruene:
Kari Øye, Svanhild Snipstad, Kjerstin Hansen-Øye og Kari Mæle Løge