Preloader image
0%

Spørsmål og svar

Hva er forskjellen på vanlig tran og Havfruenes?

Hovedforskjellen ligger i kvaliteten på råvaren og dermed den prosesserte oljen. Torsken kommer fra Barentshavet, som er et av verdens reneste havområder.

Leveren er helt fersk, bare noen timer gammel når den blir presset til olje. Den er håndsortert av kyndige folk, er lys på farge og lukter friskt (ikke harskt). Når utgangspunktet er optimalt, betyr det at raffineringsprosessene blir mer skånsomme. Disse prosessene er ofte årsaken til at viktige deler av trana ødelegges/ skades/reduseres. Havfruenes Tran har aldri vært harsk.

Oljen er aldri i kontakt med luft, men beskyttet av nitrogen både under produksjon og tapping.

Trana er renset for miljøgifter med den mest moderne teknologi, og vi kan dokumentere at vi har et av de reneste produkt på markedet.

Syn, lukt og smak forteller om kvaliteten.

For optimal holdbarhet har vi valgt de beste antioksidanter. En utsøkt urteolje bidrar både med smak og fungerer som antioksidant. Vi har valgt å beholde det naturlige sterinet. Og resultatet er: Ren, velsmakende, naturlig fiskeolje med urter.

Havfruenes Tran er et helnorsk produkt, derfor kortreist og miljøvennlig.

 

 Er det en sammenheng mellom pris og kvalitet på Omega-produkter?

Det er svært store kvalitetsforskjeller på diverse typer fiskeolje som brukes i helsekostprodukter.

Kapsler er generelt dyrere enn flytende olje. Mange oljer er blandingsprodukter, med olje fra sei, laks, sardiner og tunfisk. Råvaren kan komme fra mange ulike havområder, også noen som er sterkt forurenset.

Fiskeoljeprodukter på markedet finnes enten i naturlig form som triglyserid eller i kunstig form som etylester.Etylestere er billigere å produsere enn triglyserid, men det er den naturlige triglyseriden som kroppen nyttegjør seg lettest. I Danmark er etylester forbudt.

Se på hvor mange kapsler du må ta for å dekke dagsbehovet og sammenlign prisen pr. gram Omega-3. Sjekk også om du får en kunstig Omega-3 eller en naturlig. Manipulerte, dårlige oljer kamufleres i kapsler. Det er stor risiko for Frie Fettsyrer /transfettsyrer i dårlige oljer. Disse er kreftfremkallende.

Harske oljer må kokes i flere timer for å fjerne de verste oksidasjonsstoffene. Da blir oljen naken og ustabil og oksideres svært raskt igjen når den kommer i kontakt med luft.

 

Får vi mer virkestoffer når vi kjøper konsentrat?

I et konsentrat er oljen bearbeidet/manipulert. For å lage konsentrater må fettsyrene løsrives fra glyserolstammen. Dette skal kroppen gjøre selv. I denne formen er oljen ugjenkjennelig, og kroppen vil ikke nyttegjøre seg den like godt. Omega-produkter som inneholde mer enn 33 % Omega-fettsyrer, er konsentrater. Naturlig torskelevertran inneholder ca. 27% Omega 3 og med det naturlige forholdet 12:8 mellom fettsyrene DHA og EPA.

Hva er så farlig med å ta harsk olje eller harske kapsler? Skal ikke tran ha fiskesmak?

Fersk fiskeolje smaker nøytralt og lukter ikke. Fiskelukt i Omega-produkter forteller at oljen er harsk, noe som ikke er bra for kroppen. Harsk fiskeolje stjeler C- vitaminer og E-vitaminer (våre viktigste antioksidanter) fra kroppen for å prøve å nøytralisere den oksiderte oljen.

Oksidering/harskning øker frie radikalers angrep på vevet og er grunnlag for mange sykdommer og tidlig aldring.

Hvis du er i tvil om kapselen du tar er av god kvalitet, kan du skjære over den og lukte på oljen. Den skal ikke lukte fisk. En annen god pekepinn er om du ”hilser på den”, raper eller kjenner vond smak i løpet av dagen. Da er den oksidert og bør ikke brukes.