Omega-3 til kjæledyr? Ja, takk!

Visste du at Omega-3-fettsyrer er viktig for helsa til hund og katt?

I likhet med oss mennesker er katter og hunder avhengige av en kost som inneholder den rette balansen av næringsstoffer.

Veterinær og doktor i ernæring, Laura Gil Martens ved AM Nutrition i Stavanger, mener hunder og katter bør få en dose av DHA og EPA (omega-3-fettsyrer) daglig.

– Betennelsesdempende

– Omega-3 er viktig for nervesystemets strukturelle funksjoner og har i tillegg en betennelsesdempende funksjon. Fettsyrene har god virkning på kvaliteten på hud og pels og har en positiv virkning på immunforsvaret. Det er også påvist god medisinsk effekt av omega-3 når det gjelder kardiovaskulære sykdommer, sier Gil Martens til Mediaplanet Våre Dyr.

Hun anbefaler mindre av omega-6 (vegetabilske fettsyrer) og mer av omega-3 (marine fettsyrer) for å gi en mer riktig balanse av omega-fettsyrer.

Bør få omega-3 hele livet

– Det er viktig at omega-3 brukes forebyggende og ikke bare til reparasjon. Start når hunden din er nyfødt valp og fortsett hele livet. Spesielt viktig er det for drektige og diende tisper å få i seg nok omega-3-fettsyrer, sier Gil Martnes til Mediaplanet Våre Dyr.

Mangel på omega-fettsyrer gir ofte utslag i tørr og bustete pels, kløe, hudfortykkelser og sår.

Anbefaler tran og fiskeolje

Dyreklinikker anbefaler også at hunder og katter får i seg omega-3. Særlig på grunn av styrket immunforsvar. Jessheim Dyreklinikk anbefaler tran, fiskeolje eller fet fisk som de beste kilder for omega-3 til jakthunder.

KJØPE HAVFRUENES TRAN? Bestill her.

I dag selges det flere fôrprodukter som inneholder omega-3-fettsyrer. Sjekk hva ditt fôrmerke inneholder av omega-3 og hvor fettsyrene stammer fra! Dyr med enkelte sykdommer og hud/pelsproblematikk kan ha positive effekter av ekstra tilskudd av omega-3 utenom fullkost av fôr. Dette må da gjerne gjøres i samråd med veterinær.